Mantı, Anadolu mutfağının en sevilen ve özenle hazırlanarak servis edilen yemeklerinden biridir. İnce açılmış hamurun içine kıyma harcının konularak özel şekillerde kapatılmasıyla hazırlanır. Bu lezzetli yemeği eşsiz kılan, üzerine eklenen sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış biberli yağın yanı sıra, servis edilirken üzerine serpilen sumak ve kuru nanenin kattığı tattır. Mantı, aynı zamanda zengin baharatları ve eşsiz sunumu ile sofralarda özel bir yer tutar.
Açıklama
Bu lezzetli ve besleyici yemeğin tarifini, kullanacağınız ekipmanları, malzemeleri ve miktarlarını, hazırlık aşamalarını ve yeni yemek tarifleri editörünün kendine özgün anlatımıyla adım adım uygulanmasını sizlerle paylaşıyoruz.
Ayrıca, Mantının malzemelerinin sağladığı tahmini ve 1 porsiyon için ortalama besin değerleri ve dikkate almanız gereken öneriler hakkında da kısa bilgiler veriyoruz. Yemekten alacağınız tadı arttırmak için her zaman taze malzemeler kullanın.
Evde yemek pişirmek ve yeni yemek tarifleri denemek, birçok avantaj sunarak sizin için sağlıklı beslenmenin temel bir parçası olur.
Restoranlarda veya dışarıda diğer ortamlarda sıklıkla yemek yemek genellikle daha fazla yağ, tuz ve şeker içeren yiyecekleri tüketmek demek olabilir.
Ancak evde yemek pişirirken, malzemeleri kendiniz seçebilir ve kendiniz ve sevdikleriniz için daha sağlıklı yiyecekler hazırlayabilirsiniz. Mesela taze mevsim sebzeleri ile, tam tahıllı unlarla ve çeşitli doğal protein kaynaklarıyla dengeli bir öğün hazırlayabilirsiniz. Böylece vücut sağlığınız için ihtiyaç duyduğuğunuz besinleri tüketirken, aynı zamanda da sağlıklı bir beslenme alışkanlığı geliştirebilirsiniz.
Malzemeler
Hamuru
Mantı içi
Sosu
Üzeri İçin
Hazırlık & Yapılış Adımları
Kıyma, ince rendelenmiş soğan, ince doğranmış maydanoz, tuz ve karabiber karıştırılarak iç harç hazırlanır. Un elenir, ortası açılır, yumurta, tuz ve su eklenerek hamur yoğrulur. Tavaya 1 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ konur, orta ateşte kızdıktan sonra 1 çay kaşığı toz biber eklenir ve altı kapatılır. Üzeri için sarımsaklar ezilir yoğurt ile karıştırılarak çırpılır. Bir tencerede su kaynatılır.
-
Mantı içi için, kıyma, rendelenmiş soğan, ince doğranmış maydanoz, tuz ve karabiber karıştırılır.
-
Un elenip, ortası açılarak içine yumurta, tuz ve su eklenir ve özlü bir hamur yoğrulur. Yaklaşık 30 dakika dinlendirilir. Dinlendirilmiş hamurdan yumurta büyüklüğünde tutamlar alınarak elde yuvarlanır ve merdane veya oklava yardımıyla lavaş şeklinde açılır. Açılan hamur bir bıçakla küçük kareler şeklinde kesilir.
-
Elde edilen kare hamurların içine tırnak ucu ile mantı harcı konularak köşelerden kapatılır.
-
Tenceredeki kaynayan suya tuz eklenir ve mantılar kaynayan suya atılarak pişirilir.
-
Pişen mantılar delikli süzgeç yardımıyla tabaklara konularak servise hazır hale gelir.
Porsiyon 6
- Bir Porsiyon İçin Miktar
- Kalori 375kcal
- % Günlük Değer *
- Toplam Yağ 10g16%
- Doymuş Yağ 3g15%
- Doymamış yağ 7g
- Potasyum 300mg9%
- Toplam Karbonhidrat 45g15%
- Protein 18g36%
- A Vitamini 100 IU
- C Vitamini 0.5 mg
- Kalsiyum 50 mg
- Demir 2 mg
- Folat 20 mcg
- B12 Vitamini 0.5 mcg
- Fosfor 100 mg
- Magnezyum 20 mg
- Omega-3 2.5mg
* Günlük yüzde değerleri 2.000 kalorilik bir diyete göredir. Günlük değeriniz, kalori ihtiyaçlarınıza bağlı olarak daha yüksek veya daha düşük olabilir.
Not
Servis ederken kullanılan sarımsaklı yoğurt ve kızdırılmış biberli yağ, mantıya lezzetini verir. Tadı farklılaştırmak için mantı içi olarak kıyma yerine haşlanarak ezilmiş nohut da kullanabilirsiniz.