Ziyafet Yemeklerinde İçilebilecek İçkiler
- Porsiyon ----
- Hazırlaması ----
- Pişirme Şekli ----
- Pişirme Süresi ----
- Türü Normal
Her milletin kendi tercih ettiği içkiler vardır. Genellikle Amerikalılar kokteylleri, Almanlar birayı, Fransızlar ve İtalyanlar şarapları tercih ederler.
Genellikle Türkler de şarapları tercih ederler. Şarap hafif bir içkidir.
Sağlığa faydalı olmakla beraber yemeklere tat ilave ettiği gibi, renkleriyle de sofrayı süslerler.
İki çeşit şarap vardır:
a) Tatlı ve meyvelerle servis yapılan tatlı şaraplar,
b) Yemeklerle servis yapılan «sek» tatlı olmayan şaraplar.
Bunlar da beyaz ve kırmızı olmak üzere ikiye ayrılırlar ve bütün yemek boyunca içilebilirler. Beyaz şarap soğuk, kırmızı şarap soğutulmadan içilmelidir. Beyaz şaraplar genellikle beyaz etlerle alınırlar. Tavuk ve balık gibi.
Kırmızı şaraplar kırmızı kasap hayvanları gibi etlerle alınırlar. Kabuklu deniz hayvanlarıyla çoğu kez «sek» beyaz şaraplar içilir. Kümes hayvanları, balık ve diğer deniz ürünleri beyaz et grubundadır. Her çeşit ördekler, et ve bütün av hayvanlarının etleri de kırmızı et grubundandır. ler ve peynirle tatlı kırmızı şaraplar içilir.
Kahveyle likör ve meyveli konyaklar içilir. «Sek» köpüklü şaraplar (şampanyalar) her zaman, her yemekle alınabilir.
Şampanya resmî ziyafetlerin ve mühim davetlerin içkisi olarak tanınır. Bira, rakı daha ziyade aile ve çok resmî olmayan ziyafetlerde alınan içkilerdir. Herhangi bir içkiyi bardağa koyarken bardağı ele almamalı, bardak masadan kalkmamalıdır.
Oturan kimsenin sağından içki bardağa döküldükten sonra şişeyi kaldırırken hafif ve yavaşça döndürün; bu hareket şişenin ağzındaki son damlayı yakalar ve örtüye dökülmesine mani olur. Kırmızı şarap bardağı büyük, beyaz şarap bardağı küçük olur.
Çünkü beyaz şarap soğuk içilir. Isınmadan içmek için küçük olur. Şaraba buz konması tadını bozar. Bu bakımdan Şaraba buz koymak doğru değildir.
Bir ziyafet sofrasında şerefe kadeh kaldırıldığında şerefine içen kimseler kadeh kaldırır, o kimse kaldırmaz.
Türkiye'de şerefe kadeh kaldırma tatlı veya meyveyle içki alınırken yapılır ve yahut da ev sahibinin ilk yemeğe başlarken, «Afiyet olsun!» sözüyle de içki ve yemeğe başlanır.