Meskenlerin küçülmesi, ekonomik şartların daralması, az personelle çok iş imkanlarının olması sebebiyle, bugün büyük ziyafetlerin yerini soğuk büfeler almaktadır.
Soğuk büfeleri her çeşit salonlara sığdırmak mümkün olduğu gibi, çok çeşitte yemek, ordövr, salata, içki vb. masaya göze hoş gözükecek şekilde konduğu zaman misafirlerin ağırlanması daha kolay olur.
Sevilmeyen yiyeceklerin yerine diğer çeşitlerden alma imkanı gibi bir faydası daha vardır. Soğuk büfeler her türlü amaca hizmet etmek maksadıyla hazırlanabilir.
Örneğin, düğün, nişan, kutlama günleri vb. gibi. Soğuk büfe tanzimleri: Soğuk büfe tanzimleri üç şekilde yapılır:
1) Uzun masa tanzimi,
2) Yer yer masa tanzimi,
3) Kokteyl tipi masa tanzimi.
1) Uzun masa tanzimi: Büyük ziyafetlerde masalar salonun müsait bir yerine; aileler arasında verilecek ziyafetlerde ise masalar salonun bir kenarına konmalıdır. (Salonu daraltmaması bakımından.) Masalar yerleÅŸtirildikten sonra masaların üzerine beyaz açık renklerde keten kolalı ve ütülü bir örtü masanın ayaklarını tamamen kapatacak bir ÅŸekilde masanın üzerine yayılır. SoÄŸuk büfelerde masa örtüsünün yere kadar olması hem masanın dekoratif görünüşünü güzelleÅŸtirdiÄŸi gibi, masada hizmet edenin de iÅŸini kolaylaÅŸtırabilir. Kirli tabak, bardak vb. masanın altına koyacağı kaplarda toplayabilir. Böylece her an masanın görünüşü düzgün olur. Bu bakımdan da yere kadar örtü gerekir. Masanın kısım kısım yerlerine de üst üste konmuÅŸ yemek, tatlı tabakları ve bardakları konur. Bir tarafa alkollü içkiler ve bardaklar, diÄŸer kenara da alkolsüz içkiler, masanın tam ortasına da gösteriÅŸli, süslü et, balık veya diÄŸer deniz ürünleri çeÅŸitleri konur. DiÄŸer yanlara da hazırlanan bütün soÄŸuk büfe yiyecekleri renk uyumuna dikkat edilerek yerleÅŸtirilir. Masanın iki başına da üst üste konmuÅŸ yemek, tatlı tabakları, çatal, bıçak, kaşık, peçete vb. araçlar yerleÅŸtirilir. Arada tabaklar içerisinde ekmek, sandviç, krikırak tabakları konur. Alkolsüz içki tarafına bir iki sürahi Çine bol buz konmuÅŸ su, portakal suyu, limonata, domates, meyve suyu ‘b. gibi meÅŸrubatın konması gerekir. Alkollü içkiler tarafında kokteyl yapmaya yarayan içkilerle veyahut daha evvelden hazırlanmış kokteyller kokteyl bardaklarına konmuÅŸ vaziyette konabilir. SoÄŸuk büfenin de çiçeklerle süslenmesi gerekir. Hatta masa örtüsünün sarkan kısımları da çiçek ve yapraklarla süslenebilir. Bütün hazırlıklar bittikten sonra, ev kadını masayı dikkatle gözden geçirerek eksiklerini tamamlar, sonra misafirlerini büfeye davet eder.
2) Yer yer masa tanzimi: Çok kalabalık ve çok geniş yerlerde verilen ziyafetlerde kullanılır. Salonun muhtelif köşelerine yukarda izah edildiği şekilde masalar tanzim edilir. Misafirler muhtelif masalara davet edilerek ağırlanır. Bu çeşit tanzimde ev kadınının bütün masaları aynı dikkat ve titizlikte hazırlaması gerekir. Bu usulde fazla karışıklık olmadan misafirler ağırlanabilir.
3) Kokteyl tipi tanzim : Bu usulde içkiler ve yemekler tepsiler içerisinde hazırlanır. Garsonlar veya ev sahibine yardım eden kişiler, tepsiler içerisinde hazırlanmış yiyecek ve içecekleri ikram ederek misafirleri ağırlar, oldukça kolay ikram tarzıdır. Çok kalabalık toplantı vb. zamanlarda uygulanan bir usuldür. Soğuk büfe servislerini misafirler kendileri yaparlar. Hazırlanmış masalara misafirler davet edildiği zaman her şahıs, önce masadan peçetesini, sonra tabağını alır ve tabağına istediği yemek, salata vb.'nden azar azar koyar, sonra da gerekli çatal, bıçak vb.'ni alır; en son da içeceği içkisini alıp ayakta veya oturarak bir arkadaş grubuna giderek, hem konuşup hem de yiyeceklerini yer. Kokteyl tipindeki ziyafetlerde garsonlar, misafirler arasında dolaşarak içki, küçük kanepe, sandviç ikram ederler. Soğuk büfelerde içki ve mezeler ekseriya ayakta alınıp, yenilir. Müsait yerler varsa oturulabilir de. Üçüncü şekil ikramda âdet mutlaka ayakta durmaktır. Ayakta dururken de iki el meşgulken gezilmemelidir; elde içki bardağı ile gezilebilir. Meze yiyerek gezilmesi görgü kurallarına uygun değildir.
Yorum Yap
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.