Anasayfa Püf Nokta Pişirmenin Püf Noktaları

Pişirmenin Püf Noktaları

Altın İpuçları

Yeni Yemek Tarifleri
Yayınlandı: Son Güncelleme tarihi 24 dakika oku
YYT Pişirmenin Püf Noktaları Hero

Yemek pişirmek, sadece mideyi değil aynı zamanda gözleri de doyuran bir sanattır. Her bir malzemenin, pişirme tekniğinin ve lezzetin birlikte uyum içerisinde birleştiği bu süreç, kazanılacak deneyim ve bilgi birikimi gerektirir. Mutfakta geçirilen zamanı daha keyifli ve sonuçları daha başarılı kılmak için, usta şeflerin yıllar içinde geliştirdiği püf noktaları uygulamak büyük önem taşır. Yemek yapmaya başlayan acemi bir aşçı olun yada deneyimli bir yemek aşçı herkes için yararlı olabilecek bu altın ipuçları pişirme sürecinizi daha etkili ve lezzetli hale getirebilir. Her malzemenin sırrını çözmekten, pişirme süreçlerini mükemmelleştirmeye kadar yemek pişirmenin püf noktaları mutfakta geçirdiğiniz her anı bir keşfe dönüştürebilir. Sizin için bu yazıda, mutfakta başarıya ulaşmanızı sağlayacak temel yöntemler ve sırları ustalardan derledik.

YYT Pişirmenin Püf Noktaları 1

Hafif bir omlet
Hafif bir omlet yapmak için, yumurta sarılarını ayırıp, aklarını sertleşinceye kadar çırpın. Sonra akları sarılara yavaşça katın; kabarık, hafif bir omletiniz olacak.
Hızlı pankek partisi
Zaman kazanmak için, iştah açıcı pankekleri önceden hazırlayın, rulo yapıp dondurucuya koyun. Kullanacağınız zaman ruloyu açın. Geriye, doldurup pişirmeniz kalıyor.
Bayat ekmekler için
İnce ince dilimleyip üzerine süt serpin ve kızgın yağda kızartın, ters çevirip domates ve peynir koyun, üzerine nane ve kekik serpin.
Yemeğin taşmasını önlemek
Pirinç, şehriye ya da makarna pişirirken, taşmalarını önlemek için suya bir ya da iki tatlı kaşığı tereyağı ya da sıvıyağ ekleyin.
Pirinç
Pirinç pişirirken, tanelerin birbirlerine yapışmalarını önlemek için, suya bir kaç damla limon ekleyin.
Piliç kızartmak
Piliç kızartmasının en iyi sonucu vermesi için, pilici ve sosunu iyice soğutun. Sosladığınız piliç parçalarını tekrar bir saat süreyle buzdolabına koyun, sonra kızartın.
Donmuş balık pişirmek
Donmuş balığı sütün içinde eritin. Süt, don tadını çekip taze bir tat verecektir.
Fırında özlü piliç kızartmak
Fırında piliç kızartırken, özlü olmasını sağlamak için, içine bir kaşık krem peynir koyun.
Özlü balık filetosu
Balık filetolarının özlü olmasını sağlamak için, her zamanki suyun yerine süt kullanın.
Et pişirirken
Eti her zaman ya pişirirken veya piştikten sonra tuzlayın. Pişirmeden önce tuzlarsanız et kendini salar.
Krema yaparken
Kase, tümüyle yağsız olmalı. Biraz sirkeyle ıslatılmış biraz kağıt havluyla silin.
Güveçin yüzeyinden fazla yağı almak
Katlanmış bir kağıt havluyu yüzeyine yatırın ve hafiçe bastırın. Hepsi emilinceye kadar yeni kağıtlarla işlemi tekrarlayın.
Sosun kaymak bağlamasını önlemek
Yağ tutmayan bir kağıdın bir yüzeyini suyla ıslatın ve sosun üstüne koyun. Servis yapmadan hemen önce çıkarın, kaymak kağıda yapışacaktır.
Ekmek içi hazırlamak
Bol miktarda ekmek kırıntısı elde etmek için mutfak robotunu kullanın, sonra kırıntıları politen poşetlere yerleştirin ve dondurun. Donunca birbirlerinden ayrılırlar, böylece istediğiniz miktarda kullanabilirsiniz. Dolma, puding ve soslar için donmuş olanları kullanın. Kızartmada yiyecekleri bulamak için önce oda sıcaklığında eritin.
Hazır otlar
Bir mutfak robotu ya da doğrayıcısı kullanarak bol miktarda otu doğrayın. Kıyılmış otları kaşıkla buz kalıbının gözlerine doldurun ve üzerlerine bir miktar su ekleyip buzlukta dondurun. Sonra kalıptan çıkarıp poşetlere yerleştirin. Dondurucudan çıkarıp hemen kullanarak soslara, yahnilere ve güveçlere ekleyin. Başka yerlerde kullanırken önce eritin.
Biberlerin kabukları
Renkli dolmalık biberlerin kabukları genelde kalın olur ve yerken rahatsızlık verir. Bunun için biberleri kullanmadan önce 3-4 dakika ızgarada çevirin; kabuklarının çok kolay ayrıldığını göreceksiniz.
Bisküvileriniz yumuşamışsa
Bisküvileriniz yumuşamışsa onları birkaç dakika firınlayın.
Cheese cake yaparken
Değişik bir tat yakalamak istiyorsanız, jelatin almak yerine kolayca hazırlayabileceğiniz limon peltesi kullanabilirsiniz.
Çikolata sosu kuruyorsa
Hazırladığınız kekin üzerine eritilmiş çikolata dökeceğiniz zaman, çikolataya biraz tereyağı katın. Sonucunda hem lezzet verir hem de çikolatayı yumuşatır.
Domates salçanız çok ekşi ise
Domates salçanız çok ekşi ise içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç salçanızı (sosunuzu) tatlandıracaktır.
Et suyu pişirmek için en doğru ve pratik yöntem
Et suyunuzun daha berrak görünmesi için pişirirken içine kar haline getirilmiş yumurta beyazı katın. Et suyunuz pişerken köpürdüğünde, kepçenizle yapacağınız yumuşak hareketlerle kenarlardaki köpüğü toplayabilirsiniz.
Evde yapılan marmelatlara
Birkaç tane çekirdeksiz kuru üzüm atılırsa, daha canlı bir renk kazanır.
Fırın torbasında tavuk pişirirken
Fırın torbasında tavuk pişirirken; malzemeleri doldurduğunuz firın torbasının üzerine bir kaç delik açın. Böylece daha çabuk ve iyi pişer. Ayrıca firın torbasının içerisine bir kaç diş sarımsak koyarsanız lezzetine doyum olmaz.
Fırında tavuk kızartacağınız zaman
Fırında tavuk kızartacağınız zaman bir limonu ikiye bölün, yarısını tavuğun üzerine bastırarak iyice sürün. Diğer yarısını ise tavuğun içerisine yerleştirin. Tavuğunuz nar gibi kızaracaktır.
Izgara etin sertleşmemesi için
Fırında et yaparken, fırını iyice ısıtın. Izgarayı yağladıktan sonra etleri koyup birkaç dakika sonra ısıyı düşürün. Böylece et sertleşmez.
Kestanelerin kabukları
Haşladığınız kestanelerin kabuklarının çabuk soyulması için, kaynar suya atmadan önce üzerlerini bir bıçakla çizin. Kestaneleri sıcakken soyun çünkü soğuyunca soymak çok daha zor olacaktır.
Kızartma için
Her şeyden önce kızartacağınız sebzeleri, buzdolabından bir saat önceden çıkarıp oda sıcaklığında bekletin. Yağı iyice kızdırın. Kızartma yağına bir defada çok fazla malzeme atmayın. Fazla malzeme yağın ısısının düşmesine neden olur, o zaman da istenilen sonuç alınamaz. Kızartmaları tavadan alırken büyük delikli bir kepçe kullanın. Fazla yağı tencereye akmış olur.
Lahana haşlarken
Bir elmanın kabuğunu lahananın pişme suyuna katarsanız hem hazmı kolay olur hem de kokusu çabuk yok olur.
Mangalda et
Pişirdiğiniz ete duman kokusunun ve tadının sinmemesi için iyice yıkadığınız bir elma ya da bir parça limonun kabuğunu ateşe atın.
Patates kızartırken fazla yağ emmemesi için
Patates dilimlerini kızgın tavaya atmadan önce, süt dolu bir kabın içine koyun. Böylece fazla yağ emmez, hem de daha lezzetli olur.
Pilav yaparken rengi kararmasın istiyorsanız
Eğer sade pilav pişiriyorsanız, pişme suyuna ekleyeceğiniz 1-2 çay kaşığı limon suyu, pilavın rengini daha beyaz yapacaktır.
Sebzeleri kızartırken
Kızartacağınız sebzeleri, buzdolabından bir saat önceden çıkarıp oda sıcaklığında bekletin. Yağı iyice kızdırın. Kızartma yağına bir defada çok fazla malzeme atmayın. Fazla malzeme yağın ısısının düşmesine neden olur ve istenilen sonuç alınmaz. Ayrıca kızartılan sebzeleri tavadan alırken büyük delikli bir kepçe kullanmak gerekir.
Şerbetin kıvamını tutturmak için
Limonun suyu, şerbeti koyulaştırır ve geç şekerlenmesini sağlar. Ancak fazla limon suyu ilave edilmesi şerbeti ağdalaştıracağı için çok tatlı olmasına yol açar. Bu da damak zevkinizi bozabilir. Şerbette istediğiniz kıvamı elde etmek için limon suyu miktarına dikkat edin. Hemen tüketeceğiniz tatlılara çok az limon suyu koyun.
Yeşil fasulyeleri haşlarken
Haşladığınız yeşil fasulyelerin rengini kaybetmemesi için tencerenin ağzını kapatmayın.
Zeytinyağlı dolma yaparken
Zeytinyağlı dolmaya katacağınız baharatı, pirinç ve fıstığı kavurduktan sonra ekleyin ve tencerenin kapağını hemen kapatıp 5-10 dakika bekletin. Böylece demlenen pirincin içine baharat kokusu iyice siner. Ve dolmanız çok daha lezzetli ve güzel kokulu olur.
Zeytinyağlı yemekleri pişirirken
Zeytinyağlı yemeklere biraz şeker atmak, onların daha lezzetli olmasını sağlar. Ayrıca piştikten sonra, soğuyuncaya kadar kapağını açmamak gerekir. Unutulmaması gereken bir nokta da, zeytinyağlı yemeklerin yeneceği günden bir gün önce pişirilip, ertesi güne kadar dinlendirilmesidir.
Krema çırpmak
Kremayı daha hızlı çırpmak ve daha sert olmasını sağlamak için, hem kaseyi, hem çırpıcıları, hem de kremayı bir kaç dakika dondurucuda soğutun.
Tereyağını yumuşatmak
Bir paket tereyağını çabucak yumuşatmak için, ya rendeleyin ya da küçük, ısıtılmış bir tavayı üzerine koyun.
Tereyağını ölçmek
Tereyağını ölçmeden önce kaşığı ya da fincanı sıcak suya daldırın, tereyağı yapışmadan çabucak kayacaktır.
Bal ya da şurupları ölçmek
Bal ya da yoğun şurupları ölçmeden önce fincanı, sıvıyağ ile yağlayıp sıcak suyla çalkalayın.
Ketçap şişesi
Yeni bir ketçap şişesine bir pipet sokun, dibine kadar itin ve sonra da çıkarın. Bundan sonra ketçap düzgün bir biçimde akacaktır.
Yumurta çırpmak
Yumurtalar, oda sıcaklığındayken ve bir tutam tuz eklerseniz daha kabarık çırpılırlar.
Çikolata eritmek
Erimiş çikolata ustalık gerektirir. Çok ısınmasını ya da topaklaşmasını önlemek için, kırılmış çikolata parçalarını biraz sıcak kahve içine koyup erimeye bırakın. İki tat birbiriyle uyum içindedir, ister pasta ister krema yapın.
Balığın pullarını kazımak
Bir balığın, pullarını bütün mutfağa saçmadan temizlemek için, bir dakika kaynar suya daldırın. Pullar kolayca dökülür.
Balık hazırlamak
Bazı balıkların içinde bulunan siyah deriyi çıkarmak için, kaba tuzla ovun.
Şeker tozu yapmak
Şeker tozunuz mu bitti? Krepleriniz, hamur işleriniz için, bir kahve öğütücüsünde biraz granüle şeker öğütün.
Yumurta akını çırpmak
Yumurta aklarınızı çırpmadan önce, bir kaç saniye mikrodalgaya koyun. Hafif ısıtıldıktan sonra, kolayca çırparak sert hale getirebilirsiniz.
İnce un
Mükemmel bir biçimde elenmiş un için, bir kaç saniye mikserle karıştırın.
Topaksız beyaz sos
Yavaşça sulandırmaya çalışmadan soğuk sütü bir kerede boşaltın.
Birbirine yapışmayan buz küpleri
Üzerine biraz maden suyu serpiştirin.
Lezzetli mayonezler yapmak için
Aynı sıcaklıkta yumurta ve yağ kullanın, yumurtaları önceden buzdolabından çıkarın.
Kaselerin ya da tencerenin kaymasını önlemek
Yiyecekleri bir kasede ya da kulplu bir tencerede karıştırırken ya da çırparken, çalıştığınız alan üzerinde kaymalarını önlemek için altlarına nemli bir bez koyun.
Dondurma servisi
Servisi kolaylaştırmak için kaşığı ya da dondurma kaşığını çok sıcak su dolu bir kupaya daldırın.
Alabalığın dağılmaması için
Pişirmeden önce una bulamadan süte batırın.
Eti inceltirken
Bazı yemek tariflerinde etin inceltilerek kullanılması gerekiyor. Dana etleri tercihen kasap tarafından dövülüp inceltilmelidir. Ancak, bu işlemi sizin yapmanız gerekiyorsa, eti iki yağlı kağıt arasına koyup iyice dövün. Bunu yaparken, etleri zedelememek için tahta et döveceğini tercih edin.
Evde salça yapıyorsunuz ama çok sulu oldu
İçine bir miktar rendelenmiş ekmek ilave ederek bir dakika kadar daha pişirin. İstenen kıvama geldiğini göreceksiniz.
Fondü yaparken
Peynir fondü yaparken, homojen bir karışım elde edip, karışımın top top olmaması için belli bir hızla en az 8 dakika karıştırmak gerekir.
Hazırladığınız kekin
Hazırladığınız kekin, firında pişirirken çökmemesi için hamuru kalıbı ile birlikte firına koymadan önce 20 dakika kadar dinlendirin.
Kabarık bir omlet yapmak istiyorsanız
Kabarık bir omlet yapmak istiyorsanız, bir çorba kaşığı suyun içerisine bir çay kaşığı mısır unu karıştırın. Hazırladığınız karışımı yumurtaya ilave edin. Böylece kabarık bir omlet yapmış olacaksınız.
Köfte
Köfte hazırlanırken malzemeye yumurta sarısı yerine bir iki damla zeytinyağı ilave edin. Köfteleriniz daha yumuşak olacaktır bu sayede.
Kuru fasulyeyi pişirmeden önce
Kuru fasulyeyi pişirmeden önce hem yumuşatmak hem de pişmesini kolaylaştırmak için bir gün öncesinde suya koyup bekletiriz. Artık daha değişik bir yöntemden yararlanılmakta ve çok daha olumlu sonuç alınmaktadır. İlk olarak fasulyeyi bir tencere içindeki soğuk suya koyun. Tuz atmadan 15 dakika kaynatın. Ateşten indirip iyice süzün. Aynı tencerede su kaynatın ve kaynayan bu suyun içine fasulyeleri atın. Pişme süresinin yarısında da tuzunu ilave edin. Böylece fasulyeler çok daha lezzetli olacaktır.
Lezzetli balıklar için
Patates nişastasında yuvarlayın veya unlamadan önce tuzlu süte batırın.
Lezzetli kekler

Büyük küçük herkes kek yemeye bayılır. Siz de evinizde kek yaparken malzemelerin içine karıştırdığınız meyveleri önce bol nişastaya bulayın. Böylece hem meyvelerin dibe çökmesini önlemiş olursunuz, hem de kekiniz her zamankinden daha lezzetli olur.
Lezzetli mantarlar için
Mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce içine biraz tuz ve limon suyu koyduğunuz suda 5 dakika kadar bekletin. Daha sonra pişirin. Satın aldığınız kültür mantarlarını kese kağıdında ağzı kapalı olarak buzdolabının sebze bölümünde saklayabilirsiniz. En az 2-3 gün tazeliklerini kaybetmezler. Mantarları hiçbir zaman plastik torbada muhafaza etmeyin çünkü yapış yapış olurlar.
Makarna haşlarken
Makarnanızın çok daha lezzetli ve hafif olması için, haşlarken tencerenizin içine biraz süt katın; farkı hemen anlayacaksınız.
Makarnalı salata hazırlarken
Makarnayla birlikte karıştıracağınız malzemenin, özellikle kuru bakliyatın çiğ kalmasını istemiyorsanız bu malzemeleri ayrı ayrı haşlayın. Çünkü her birinin pişme süresi ayrıdır. Salatada sebze çeşitlerinden kullanmak istiyorsanız hepsini birlikte başlayabilirsiniz.
Mantarların daha lezzetli olması için
Pişirmeden önce üzerlerine biraz tuz ve limon suyu serpin ve 5 dakika bekletin.
Meyveli pasta yaparken
Evinizde meyveli pasta yapıyorsunuz. Ama bir türlü sonuçtan memnun değilsiniz. Bazı meyvelerin tadı acımsı olur. Bu tadı çiğken farkedemeyiz. Meyveleri pastaya ilave etmeden önce tozşekere bulamayı sakın ihmal etmeyin. Dilerseniz, meyvelerin üzerlerine biraz tozşeker serpmekle de yetinebilirsiniz.
Omlet yumuşaklığı
Yumuşak bir omlet hazırlamanın birinci şartı yumurta sarılarını delip, beyazlara fazla ısrar karıştırmaktır. En önemlisi, karışımı fazla çırpmayın.
Pastalardaki şekerlemeler
Evde pasta yaparken kullandığınız meyve ve şekerlemelerin dibe çökmesini istemiyorsanız pastanıza bir miktar mısır unu ilave edin. Meyveler pişerken suları yoğunlaşır ve dibe çökmezler.
Patates soyarken
Üzerini bir bulaşık teli yardımıyla ovuşturursanız rahatça soyulmasını sağlayabilirsiniz.
Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra
Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve çok az zeytinyağı konmuş suda çok az haşlayın. Daha sonra istediğiniz küçükte doğrayın ve pilav yaparken içine katın. Pilaviniz daha lezzetli olacaktır.
Portakal marmelatı
Dört portakalın kabuğunu 10 dakika kadar haşlayın. Haşlama suyunu döküp, tekrar yeni bir suda kabuklarının acılığının gitmesi için bir 10 dakika daha haşlayın. Portakal kabuklarını püre haline getirdikten sonra üstlerini örtecek kadar bal koyup karıştırın. Koyu olursa, biraz portakal suyu veya limon suyu ekleyebilirsiniz.
Sebze pişirirken
Brokoli gibi sebzeler pişerken eve kötü bir koku yayarlar. Bunu önlemek için brokoliyi haşlarken haşlama suyunun veya yemeğin içine çok az miktarda sirke koyun. Ayrıca sebzeyi çok fazla pişirmeyin. Brokoliyi satın aldıktan hemen sonra, fazla bekletmeden pişirmek de çok önemli.
Sert etlerinizi
Sert etlerinizi eşit miktarda sirke ve sıvı yağ içerisinde bekletin. Yumuşadığını göreceksiniz.
Tavuk kızartırken
Tavuğu pişirirken nar gibi kızarmasını isteriz. Bu da saatlerinizi alabilir. Hem zamandan kazanmak hem de tavuğun lezzetini arttırmak için tavuğu firına atmadan önce tuz, karabiber ve limonun suyuyla hazırlanmış karışımla ovabilirsiniz.
Tavuk pişirirken
Limonla ovup içine ve üzerine limon kabuğu rendesi ekleyin.
Yeşilliklerinizi uzun süre korumak için
Yeşillikleri canlandırmak için 2 çorba kaşığı limon suyu katılmış buzlu su dolu bir kaba yeşillikleri yerleştirin. Üstünü kapatıp buzdolabında bir saat bekletin. Eskisine göre daha canlı hale geldiklerini göreceksiniz.
Zeytin siyah zeytin
Siyah zeytini tatlandırmak için zeytinyağı ve limon suyu karışımından yararlanmayı herkez bilir. Zeytinlerinize daha değişik bir tat vermek için bunları zeytinyağıyla örtün ve biraz kekikle 2-3 diş sarımsak ilave edin. Sekiz gün bekletin ve yenilip azalan zeytinlerin yerine yenilerini koyun.
Sebzeler
Patatesler
Patatesleri fırında daha hızlı pişirmek için, önce 10 dakika tuzlu suda kaynatın, sonra çok sıcak fırında pişirin.
Soğan doğramak
Soğan doğrarken gözünüzün yaşarmasını en aza indirmek için, kök bölümünü en son kesin. Ayrıca ağzınızda bir parça taze ekmek tutmak da, soğandan çıkan gazın gözlerinize ve burnunuza gelmesini önleyecektir.
Domates, şeftali ya da armut soymak
Domates, şeftali ya da armut soymanın en etkili yolu, 1 dakika kaynar suda tutup, sonra 1 dakika soğuk suya daldırmaktır. Kabukları hemen çıkacaktır.
Meyveleri ve sebzeleri olgunlaştırmak
Bir çok meyveyi; ve sebzeyi hızla olgunlaştırmak için, bir kaç gün kapalı kahverengi bir kağıt torbaya yerleştirin.
Limon ve portakalın suyunu daha çok sıkmak
Bir limon ya da portakalı sıkıca bastırarak tezgahın üzerinde yuvarlayın ya da fırında azıcık ısıtın. Böylece daha fazla su sıkabileceksiniz.
Mısır koçanı
Bütün püskülleri çıkarmak için, nemli bir kağıt bezle mısır koçanını yukarıdan aşağıya sıvayın.
Kırmızı lahana pişirmek
Güzel bir kırmızı lahana rengi elde etmek için, yarım tatlı kaşığı tarçını pişirme suyuna karıştırın.
Hafif patates püresi
Katı bir yumurta akını pişmiş karışıma ekleyin. Ayrıca patates püresi, süt eklenmeden tereyağı eklenip hızla karıştırıldıysa daha da güzel olacaktır.
Çatlamayan patatesler
Patateslerin çatlamasını önlemek için pişirme suyuna kaba tuz ekleyin.
Yumuşak bezelyeler
Yumuşak bezelye için pişirme suyuna şeker ekleyin.
Hindiba ve karnabahar
Kereviz ve karnıbaharın acılığını yok etmek için, pişirme suyuna bir dilim ekmek ekleyin.
Bembeyaz balık filetosu
Pişirmeden önce üzerine limon suyu serpin, daha da beyazlaşacaklardır.
Çileklerin kumları
Çileklerinizi ıslak bir muslin kumaşa sarıp birkaç kere hızla sallarsanız, çileklere bulaşan kum ve toprakların muslin kumaşa yapıştıklarını görürsünüz.
Domatesler pörsümüş ise
Yarım saat boyunca tuzlu su dolu bir kabın içinde buzdolabında bekletirseniz çok daha güzel görünecektir.
Havuç temizlenmesi
Havuç salatasından hoşlanıyorsanız sirke yerine limon suyu kullanırsanız daha lezzetli olur. Temizlenmesi , Havuç kabuğunu soymak sıkıcı bir iştir, üstelik parmaklarınızı da boyar. Yapışkan, sarı tabakanın oluşmasına yol açar. Oysa, bu işi kurulama bezi ve biraz tuzla kolayca halledebilirsiniz. Kabuklarını temizlemek istediğiniz havuçları, bir kurulama bezinin üztüne sıralayın ve üzerlerine bolca tuz dökün. Hepsini birbirine sürtün. Böylece havuçların kabuk kısımları kalkacağından, suyla yıkamanız yeterli olacaktır. Pişmesi, Havuçları pişirirken suyuna bir tutam pudra şekeri atarsanız çok daha lezzetli olmasını sağlarsınız.
Meyveler kararmasın
Meyve salatası yaptığınızda eğer servis için daha vakit varsa meyvelerin kararmaması için üzerlerine limon dilimleri koyun. Servis ederken dilimleri alabilirsiniz.
Şeftali soymak zor geliyorsa
Pek çok kişinin en sevdiği meyvelerden biri şeftalidir. Fakat kabuklarım soymak tam bir işkencedir! Bazılarının ise, meyvenin kabuklarına karşı alerjisi olur. Şeftalileri 10 saniye sıcak suda tutup, sonra soğuk suya batırırsanız, kabuklarının kolayca soyulduğunu göreceksiniz.

Bunlarda İlginizi Çekebilir