Ziyafet Sofrasında Servis Nasıl Yapılır?
- Porsiyon ----
- Hazırlaması ----
- Pişirme Şekli ----
- Pişirme Süresi ----
- Türü Normal
1) İlk yemek çorba ise, çorba kase veya tabaklara konulmuş olarak oturan kimsenin sağından alt tabağın üzerine konur.
2) Eğer, çorba tabağı daha evvelden alt tabağın üstüne, masaya konmuşsa, oturan kimsenin sol tarafından çorba kasesi altına peçete içinde de kepçesi konmuş olarak servis yapılır.
3) Servis yapılacağı zaman, servis tabaklarının içine yemekleri almak için gerekli servis çatal, kaşık vb. koymak unutmamalıdır.
4) Servis tabaklarının altına temiz bir peçete koyup, oturan kimsenin tabağına yaklaşarak ve servis tabağı masaya değecek şekilde sol taraftan servis yapılmalıdır.
5) Yemekler, ya servis yapacak kişi tarafından tabaklara konularak yapılır, (İngiliz usulü servis) veya servis tabağı misafire yaklaştırılarak misafir tarafından alınması temin edilir. (Fransız usulü servis.)
6) Yemekler daima sol taraftan servis yapılmalıdır. Tek tabak halindeki yiyecekler sağ taraftan servis yapılmalıdır.
7) Su, yemek servisi başlamadan evvel bardakları masadan kaldırmadan sağ taraftan bardaklara konur. (Eskiden çorba içildikten sonra su servisi yapılıyordu, bugün için çorba servisi başlamadan su masaya konulmalıdır. Çünkü, çorba vb. içerken boğaza bir şey kaçabilir.) Bunu gidermek için su gereklidir.
8) Çorba içildikten sonra kaşıkları ya sapı sağa gelecek veya öne gelecek şekilde tabağın içine bırakmalıdır.
9) Kirli tabaklar, sağdan alınıp aynı anda soldan temiz tabaklar masaya konur. Kirli tabaklar misafirlerin önünde üstüste konmamalıdır.
10) Yemek esnasında servis yapan, ekmek ve su durumlarını devamlı kontrol edip, ekmekleri çatalla tabağın içine koymalıdır.
11) Servisin büyük bir dikkat ve sessizlik içinde geçmesine azami önem verilmelidir.
12) İngiliz usulü serviste, yani servisçi, yemekleri misafir tabağına koyarken sol taraftan elinin orta parmağı ile şahadet parmağı arasına kaşık, şahadet parmağı ile başparmağı arasında çatalı tutarak yemeği misafir tabağına koyar.
TATLI SERVİSİ:
Yemek yenmesi bittikten sonra tatlı servisine sıra gelince, masadaki tuzluk ve biberlik kaldırılır. Ekmek ve kırıntıları özel fırçayla faraşa, yoksa peçete ile bir tabağın içerisine toplamalıdır. Salata vb. tabaklar da masadan alınır. Yine yukardaki şekilde tatlı servisi yapılır. Eğer tatlı yerine meyve yenecekse, parmakları yıkamak için küçük kaseler içinde limonlu veya kolonyalı su masanın birkaç yerine konur. Meyve büyük bir meyvelik içinde masanın birkaç yerine konulup misafirler istediğini almak suretiyle meyve tabağı içinde yenir.
(Meyveler masada helezoni şekilde soyularak yenmemelidir.) Usulüne uygun soyulmalıdır.
Kahve, yemekten sonra salonda içilecekse, misafirler ev sahibi tarafından salona davet edilir. Masada alınacaksa masaya sigara tablaları konup, kahve servisi yapılır.
Formika, polyester, lake vb. gibi cilalı masalara Amerikan Servis dediğimiz peçeteler konup, tabak, çatal, bıçak, kaşık vb. peçetenin üzerine konmak suretiyle de masa tanzimi yapılır. Masanın tam ortasında peçete ile aynı işlemede «şömende table» denilen uzun dikdörtgen bir örtü konursa masanın görünüşü daha güzel olur.
Özel ziyafet ve aile sofralarında bu tip masa tanzimi kullanma daha pratik ve kolaydır.
Resmi ziyafetlerde büyük masa örtüleri kullanmak daha uygun olur.