Anasayfa Püf Nokta Gıda Saklamanın Püf Noktaları

Gıda Saklamanın Püf Noktaları

Uzun Süreli Tazelik için Gıda Saklama Teknikleri

Yazan: Yeni Yemek Tarifleri
Yayınlanma: Son Güncelleme: 16 dakika okuma süresi
YYT Gıda Saklamanın Püf Noktaları Hero

Gıda saklamanın püf noktaları, mutfakta hem zaman hem de para tasarrufu sağlamanın yanı sıra, yiyeceklerin tazeliğini ve besin değerlerini korumanın da anahtarıdır. Doğru saklama yöntemleri, gıdaların bozulmasını önleyerek, atık miktarını azaltır ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını destekler. İşte gıdaları saklarken dikkat edilmesi gereken önemli teknikler ve ipuçları:

Sebzeler ve Meyveler: Sebzeler ve meyveler, çeşitlerine göre farklı saklama koşulları gerektirir. Etlenme sürecini yavaşlatmak için, etilen gazı salan meyve ve sebzeleri (örneğin, elma, muz, domates) diğerlerinden ayrı tutmak önemlidir. Yapraklı yeşillikleri, nemini koruyacak şekilde kağıt havlu ile sarıp buzdolabında saklayın.

YYT Gıda Saklamanın Püf Noktaları 1
Gıda Saklamanın Püf Noktaları 1

Et, Balık ve Kümes Hayvanları: Bu gıdaları, mikroorganizma üremesini önlemek için en kısa sürede soğuk saklama koşullarına almak gerekir. Kullanılmayacak kadar fazla et varsa, parçalara ayırıp hava almayacak şekilde paketleyerek dondurucuda saklayabilirsiniz. Böylece, ihtiyaç duyduğunuzda tek seferde kullanmak üzere çıkarabilirsiniz.

YYT Gıda Saklamanın Püf Noktaları 4
Gıda Saklamanın Püf Noktaları 2

Süt Ürünleri: Süt ürünlerini, buzdolabının en soğuk kısmında, orijinal ambalajında saklayın. Peynirleri hava alabilecek şekilde saklamak, küflenmeyi önler ve tazeliğini korur. Kuru Gıdalar ve Tahıllar: Kuru gıdaları, nem ve ışıktan koruyacak şekilde hava geçirmeyen kaplarda saklayın. Buğday, pirinç, bakliyat ve baharatlar bu şekilde daha uzun süre taze kalır.

YYT Gıda Saklamanın Püf Noktaları 2
Gıda Saklamanın Püf Noktaları 3

Ekmek, buzdolabında saklandığında daha çabuk bayatlar. Kısa süre içinde tüketilecekse oda sıcaklığında, uzun süreli saklama için ise dilimlenip dondurucuda saklanabilir. Saklama Kapları ve Malzemeleri: Gıdaları saklamak için kullanılan kapların ve malzemelerin temiz ve kuru olması gerekir. Hava almayan kaplar, yiyeceklerin tazeliğini korumada etkilidir. Ayrıca, yeniden kullanılabilir saklama çözümleri çevreye duyarlı bir tercihtir.

Muz saklama
Muzları ayrı saklayın, çünkü bir meyva kasesinde başka meyvalarla birlikte saklandıkları zaman diğer meyvaların çürümesine neden olurlar.
Mantar saklama
Mantarları taze tutmak için, onları buzdolabinda bir kağıt torba içinde saklayın. Kullanmadan önce yalnızca bir kağıt havluyla silin. Soymaya gerek yoktur.
Armutu saklarken
Sapları yukarı doğru gelecek şekilde dizin, bozulmasını geciktirmiş olursunuz.
Bal saklama Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez yiyeceği olan balın saklama koşullarına dikkat edilmezse şekerlenir ve besin değeri kaybolur. Bu yüzden bal kavanozunu sıcak olmayan serin ve karanlık bir yerde saklamak daha iyi olacaktır. Gün ışığı alan bal bozulur. Ayrıca kavanozun kapağı açık kalırsa nem alır ve tadı acımtrak olur.
Çikolatayı saklarken Çikolata çok dayanıklı bir besin maddesi değildir. İçindeki yağ ve kakao uygun şartlarda saklanmazsa çabuk bozulur. Bu nedenle çikolatayı, serin ve karanlık yerde muhafaza edin.

YYT Gıda Saklamanın Püf Noktaları 3
Gıda Saklamanın Püf Noktaları 4


Limonun saklanması
Kesik limonun saklanması
– Limonun üzerine tuz dökün. Böylece limon ikinci bir kullanıma kadar kuruyup bozulmadan saklayabilirsiniz.
– Bir fincan tabağının içine biraz sirke koyun. Kesik kısmı sirkenin içinde kalacak şekilde, limonu bu tabağa yerleştirin. Bütün limonun saklanması
– Limonları bir kaba doldurup tamamen örtülene kadar üzerine tuz dökün. Böylece, limonları hiç bozulmadan birkaç gün saklayabilirsiniz.
– Limonları su dolu bir kaba koyup bu suyu hergün değiştirerek de tazeliklerini koruyabilirsiniz.
Marmeladı saklarken Saklama kavanozunun üzerine yanmış şeker dökün. Daha sonra kavanozun kapağını kapatın.
Marulların uzun süre taze kalması için bir saat su dolu bir kapta tutun. Sonra buzdolabına açık kısmı aşağı gelecek şekilde yerleştirin. Bu şekilde on gün saklayabilirsiniz.
Maydanozları saklarken Maydanozlarınızı kuru olarak kıyıp uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Böylece hem her zaman kullanıma hazır olur, hem de uzun süre yeşil halini korur. Kıyılmış maydanozu yemeklerin içinde kullanabileceğiniz gibi yemeklerin üzerinde süsleme amaçlı da kullanabilirsiniz.

YYT Gıda Saklamanın Püf Noktaları 5
Gıda Saklamanın Püf Noktaları 5

Meyveleri taze tutmak için İçlerine herhangi bir cins yaprak serpip saklayın.
Parça etleri saklarken Biftek ya da bonfile gibi parça etleri toplu halde buzluğa kaldırmayın. Birbirlerine yapışırlar. İki parça alıp pişirecek olsanız bile, bütün etlerin çözülmesini beklemek zorunda kalabilirsiniz. Kaldı ki, çözüldükten sonra kullanılmayan etler tekrar dondurulmaz çünkü hem lezzetinden hem de besin değerinden çok şey kaybeder; ayrıca mikroorganizma ürer. Dilimlerin her birini zeytinyağı ile hafifçe yağlayın. Sonra birer veya ikişer dilimler halinde naylonlara sarın ve buzluğa koyun.
Patateslerin filizlenmesin önlemek için Patates torbasının içine birkaç adet yeşil elma atın.
Peynirin uzun ömürlü olmasını istiyorsanız Peynirin havayla temasını kesmek için ağzı kapalı bir kaba koyduğunuzda terler. Bunu önlemek için, peyniri kapattığınız yere bir parça şeker koyabilirsiniz. Peynirin buzdolabında kurumaması için ıslak bir tülbente sarın. Kurudukça tülbenti tekrar ıslatın.
Sandviçleri saklarken; Artan sandviçleri atmak yerine bir süre daha taze olarak saklayabilirsiniz. Bunun için, sandviçleri taze ve yıkanmış kuru kıvırcık salata yaprağına sarın. Bir tabağa koyup üzerini hafif nemli bir bezle örtün. Bu şekilde buzdolabına kaldırın.
Sarımsak kokusu ve saklanması Sarımsaklı bir yemek yedikten sonra nefesinizin kokmaması için;
– Maydonoz yiyin,
– Kahve taneleri çiğneyin,
– Karanfili deneyin.
Sarımsak Saklanması, Saplarını saç gibi örerek saklamak en iyisidir. Böylesi göze güzel görünebileceği gibi bütün sarımsak başları hava alacağından çok uzun zaman saklayabilirsiniz. Satın aldığınız balığı hemen pişirmeyecekseniz Satin aldığınız balığı hemen pişirmeyecekseniz, parçalara ayrılmıs olarak almayın. Temizlenmiş, bütün olarak alın. Çünkü derisiz et zararlı bakterilere karşı daha açık ve duyarlıdır.
Kahveyi taze saklamak istiyorsanız Satın aldığınız kahveyi taze saklamak istiyorsanız cam kavanoza boşaltıp içine iki adet kesme şeker atin. Ağzını sıkıca kapatın. Kahvenin taze kaldığını göreceksiniz .
Satın aldığınız kültür mantarlarını Satın aldığınız kültür mantarlarını kese kağıdında ağzı kapalı olarak buzdolabının sebze bölümünde saklıyabilirsiniz. En az 2-3 gün tazeliklerini kaybetmezler. Mantarları hiç bir zaman plastik torbada muhafaza etmeyin çünkü yapış yapış olurlar.

YYT Gıda Saklamanın Püf Noktaları 6
Gıda Saklamanın Püf Noktaları 6


Turşu Köpüğü, Kavanozda kaldırdığınız turşuların üzerine bir zaman sonra bir köpük tabakası oluşur. Bunu kaşıkla alın ve turşunun üzerine bir parmak kalınlığında zeytinyağ dökün. Zaman zaman değiştirin. Tuzu, Hazırladığınız turşu, tuzu fazla olduğu için yenemiyorsa, turşunun içine kabukları soyulmuş birkaç tane soğan koyduğunuz sirkeye yatırın ve üç dört hafta bekletin. Tadının düzeldiğini göreceksiniz.
Yapışan üzümler Kuru üzümler uzun süre saklandığında birbirine yapışır ve lezzeti bozulur. Bunu önlemek için, kuru üzümleri havası alınmış bir torbada buzdolabında muhafaza edin. Üzümler çok sertleşirse üzerine sıcak su gezdirin. Daha sonra kağıt havlu koyup, kurulayın.
Yemekleri saklarken Alüminyum folyonun biri parlak diğeri mat olmak üzere iki tarafı vardır. Yiyeceklerin üzerine mat olan tarafı temas etmelidir; zira parlak taraf oksitlenebilir.
Zeytinyağı saklanışı Uzun zaman saklayacağınız zeytinyağının acımasına engel olmak için;
– Işıktan uzak bir yere koyun.
– İçine biraz toz şeker ilave edin.
Marul ve kereviz Kereviz ve karnıbahar, plastik yerine kağıt torbalarda saklandığında daha uzun süre dayanır.
Sertleşmiş esmer şeker; Sertleşmiş esmer şekeri, şeker kabına bir dilim taze ekmek koyarak yumuşatın ya da ihtiyacınız kadar rendeleyin. Esmer şekerin sertleşmesini önlemek Esmer şekerin sertleşmesini önlemek için şeker kabına bir dilim elma koyun.
Buzdolabında maydanoz saklamak Doğranmış maydanozu, musluğun altında yıkarken bir elbezine bastırırsanız buzdolabında daha uzun süre saklayabilirsiniz. Bu işlem, tüm mayalanma risklerini yok eder.
Dondurduğunuz sebzelerin Dondurduğunuz sebzelerin uzun bir süre tazeliklerini korumalarını istiyorsanız dondurmadan önce kaynayan su içerisine batırarak 2-3 dakika şok haslama yapın, ardından hemen soğuk suya tutun. Suları iyice süzüldükten sonra naylon torbalara doldurup havasını alın ve dondurun.
Gıdaları saklarken Buzdolabında ve derin dondurucuda doğru saklama yöntemleri Kahve nemleniyorsa Türk kahvesinin nem aldığını farkederseniz, kahve dolu kavanozun içine 1-2 tane kesme şeker koyun.
Kesik limonlarınız hemen kuruyorsa Küçük bir tabağa toz şeker serpin, limonun kesik tarafını şekerin üzerine gelecek şekilde koyun, iki hafta kurumadan saklayabilirsiniz. Kesilmiş ve açık havada kalmış sogan Kesilmis ve açık havada kalmış soğan zararlıdır.
Kullanmadığınız soğan parçalarını saklamayın.
Kiviler ham ise bir gece boyunca plastik bir torbada elma veya armutla saklayın.
Kurabiyelerin bayatlamaması için Kapağı çok sıkı kapanan teneke bir kutuda, yanlarına bir iki dilim elma koyarak saklayın.
Küflenmeyen sucuklar için Sucukları serin bir yere asmak yetmez. Zamanla üstlerini beyaz bir küf kaplar. Bunu önlemek için zaman zaman sucukların üstünü yarıya kestiğiniz bir limonla silin.
Unlarınızın böceklenmemesi için Unlarınızın böceklenmemesi için, un kavanozunun içerisine bir adet defne yaprağı koyun.

Doğru gıda saklama teknikleri, mutfakta verimliliği artırmanın yanı sıra, gıda güvenliğini de sağlar. Bu ipuçlarını uygulayarak, yiyeceklerinizin ömrünü uzatabilir ve her zaman taze ve besleyici malzemelerle yemekler hazırlayabilirsiniz.

Bunlarda İlginizi Çekebilir