Anasayfa Yemek KültürüBeslenme ve Sağlık Sağlıklı Beslenmede Kahvaltının Önemi ve Çocuklara Etkisi

Sağlıklı Beslenmede Kahvaltının Önemi ve Çocuklara Etkisi

Yeni Yemek Tarifleri
Yayınlandı: Son Güncelleme tarihi 11 dakika oku
YYT Sağlıklı Beslenmede Kahvaltının Önemi ve Çocuklara Etkisi Hero


Vücudun düzenli çalışması için kan şekeri düzeyinin belirli bir düzeyde olması gerekmektedir.Akşam yemeği ile sabah kahvaltısı arasında geçen yaklaşık 10-12 saatlik süre kan şekeri üzerinde çok etkilidir.Bu süre içinde kan şekeri düşer ve kişi kendini yorgun hisseder.Uyanır uyanmaz gereksinim duyulan tüm besinleri karşılayıp vücudun güne hazır hale getirilmesi gerekir ki bu da çocukları fiziksel ve psikolojik olarak çok fazla etkiler. Güne zinde bir şekilde başlamak ve gün içinde bulunduğumuz faaliyetlerde anlama,algılama,anımsama ve verimli bir şekilde çalışma üzerinde kahvaltının çok önemli etkileri vardır. Her sabah sağlıklı bir kahvaltı yapan çocukların kilolarını korudukları,daha düşük kolesterol ve daha dengeli kan şekeri seviyelerinin olduğu bilinmektedir.
Düzenli kahvaltı yapan çocuklarda vitamin ve mineral eksiklikleri daha az görülmektedir.Bilinmesi gereken çocuğun fiziksel ve psikolojik gelişiminde kahvaltının  önemi  büyüktür. Kahvaltı çocuklar tarafından kesinlikle atlanmaması gereken ve sağlıklı beslenmeleri için de gerekli olan bir öğündür.Kahvaltı beyine enerji kaynağı sağlayarak, öğrenmeyi olumlu yönde etkiler. ”Kahvaltı öğrencinin beslenme durumunu iyileştirmekte, beynin açlık durumunda yetersiz olan enerji gereksinmesini karşılamakta ve derse devam durumunu iyileştirmektedir. Kahvaltı etmeyen çocukların derse konsantrasyonları azalmakta, verilen bilgileri sonradan anımsayabilme performansları düşmektedir.” Kahvaltı öğünü abur cubur besinlerle asla geçiştirilmemelidir. Özellikle okul çağındaki çocuklarının çok önemli bir bölümünün kahvaltı etmediği, bunu yerine kolalı içecek, hamburger, cips, çikolata gibi çok yüksek enerjili besleyici değeri olmayan besinlerle beslendikleri biliniyor. Herhangi bir besleyici yönü olmayan, yüksek şeker ve yağ içeriği nedeniyle Bunun en önemli nedeni olarak annenin çalışması bahane ediliyor. Sağlıklı bir kahvaltı öğünü için hazırlık ve tüketmek dahil 20 dakikanın yeterli olacağının unutulmaması gerekiyor. Bazı ailelerde yetişkinlerin kahvaltı etmemesi çocuğa örnek olmakta ve kendisine kahvaltı hazırlansa dahi ‘babam kahvaltı etmedi, ben de etmeyeceğim’ diyerek çocuğun kahvaltı etmemesi ile sonuçlanabiliyor. Kahvaltı günün en önemli öğünü olmasına karşın aynı zamanda günün en çok atlanan öğünü haline gelmiştir.Bunun başlıca nedeni kişilerin sabahları açlık hissetmediklerini belirtmeleri ve zaman darlığıdır. Kahvaltının önemi ile ilgili yapılan bir çok çalışma,güne iyi bir kahvaltı ile başlamanın her yaş grubu bireyde önemli yararlarının olduğunu göstermektedir. Öğün atlanmasının ve özellikle uzun bir açlık döneminden sonra hiç bir şey yemeden güne başlamanın(Kahvaltı etmemenin) bir çok sakıncaları vardır. Vücutta gece boyunca düşen metabolizma hızı kahvaltı ile %20-30 artmaktadır.Kahvaltı atlandığında ise vücut bir sonraki öğünde yenilmeyeceğini sanarak bir sonraki öğünde yenenleri yağ olarak depolamaktadır.Yani vücut yağ oranı artmakta şişmanlama riski oluşmaktadır. Vücut proteini suyu azalır. Tiroid enzim aktivitesi azalır. Kan kolestrol ve lipidleri artar.Kalp damar hastalıkları riski oluşabilir. Diyabet hastalığı riski artar. Kan şekeri düşüklüğü, huzursuzluk, gerginlik, konsantrasyon bozukluğu, uyku hali, algılama güçlüğü , çarpıntı ve bilinç bozukluklarına neden olmaktadır.
Hipertansiyon riski gelişebilir. Günlük enerji ihtiyacının yaklaşık ¼ ‘ünün kahvaltı ile karşılanması gerekmektedir.Uygun bir kahvaltıda süt grubu (Süt,Yoğurt,Peynir) Et grubu (Yumurta)ekmek grubu (Ekmek yada tahıllı bir besin)domates,salatalık,Havuç gibi bir sebze,portakal,elma(bunların taze sıkılmış suları olabilir) Zeytin gibi yiyecekleri bulunması uygundur.
Kahvaltıda enerji içeriği yüksek bal,reçel,tahinpekmez gibi çeşitlerin olması da çocukların enerji ihtiyaçlarını karşılayarak vücudun güne daha hızlı hazırlanmasında etkili seçenekler olabilir. Çocuklar genellikle kahvaltı öğünlerinde isteksiz davranabilirler. Kahvaltıda yeterli protein tüketenlerde iş verimi ve reaksiyon hızının yüksek olduğu gibi, kahvaltı yapmayanlarda iş verimi önemli ölçüde azalır, anlama ve kavrama hızı düşer. Bu kişiler egzersiz yaptıklarında baş dönmesi, bulantı ve kusma şikayetleri meydana gelir.

YYT Sağlıklı Beslenmede Kahvaltının Önemi ve Çocuklara Etkisi 4
Sağlıklı Beslenmede Kahvaltının Önemi ve Çocuklara Etkisi 5


Düşük protein içeren kahvaltıdan sonraki ikinci ve üçüncü saatler arasında kan şekeri açlık seviyesinin altına düşer.
Yeterli ve dengeli bir kahvaltıda bulunması gerekenler:
• Protein içeriği yüksek besinler (süt, yumurta, peynir gibi) tüketilmesi • Meyve ve sebze yenilmesi uzun süre doygunluk sağlar. Domates, maydanoz,taze biber gibi sebzelerle portakal ve elma gibi meyveler ya da taze sıkılmış portakal suyu kahvaltı sofrasında bulundurulmalı.
• Sebze ve meyve kahvaltının C vitamini açısından dengeli olmasını sağlarken, demir mineralinin emilimini artırarak, kan kolesterol seviyesini düşürür.
• Kahvaltıda bir bardak süt içmek, bir yumurta yemek, bir portakal, salatalık ya da domates gibi sebze ya da meyve tüketmek güne dinamik ve sağlıklı başlamak açısından atılabilecek en önemli adım.
• Özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocukların kahvaltısında daima bir bardak süt bulunmalı. Süt içmeyi sevmeyen çocukların ise yeterli peynir ya da yoğurt tüketmesi sağlanmalı.

YYT Sağlıklı Beslenmede Kahvaltının Önemi ve Çocuklara Etkisi 3
Sağlıklı Beslenmede Kahvaltının Önemi ve Çocuklara Etkisi 6


• Kahvaltıda çocuklara verilecek ana besinler peynir, zeytin, yumurta, reçel, bal, pekmez, ekmek, kahvaltılık tahıl ürünleri, sebze ve meyveler. Bunun için kahvaltıların çeşitlendirilmesi uygun olabilir. Örneğin;Simit,Peynir,domates,salatalık ve meyve suyu *Süt,Yağbal,peynir yada tahinpekmez
* Peynirli yada kıymalı bir börek ve yanında domates,salatalık v.b sebze,meyve suyu
* Peynirli ve sucuklu tost yanında zeytin meyve suyu yada bitki çayları
* Sütle birlikte tüketilen kahvaltılık gevrekler
* Omlet (içine peynir v.b eklenebilir) Yanında zeytin,domates,salatalık,havuç v.b
* Kıyma veya kuru baklagillerle zenginleştirilmiş çorbalar kahvaltılarda yer alabilirler.

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorum Yazın