Yoğurt, binlerce yıl öncesine dayanan ve çeşitli kültürlerde farklı metodlarla üretilmiş bir süt ürünüdür. Sütün mayalanması ile elde edilir ve probiyotik bakteriler açısından zengindir. Sağlık üzerindeki olumlu etkileri sayesinde, sindirim sistemini destekler, bağışıklık sistemini güçlendirir ve bazı hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.
Yoğurtta maya ve sıcaklık çok Önemlidir.
Kaliteli bir maya bulmakla işe başlanmalı.Çünkü, hazır satılan yoğurtlarda Ömrünün uzaması için Delvosit , Nisin gibi antibiyotikler ve nişasta kullanılmakta.
Pastörize sütten yapacaksanız 10-15 dakika,çiğ sütten yapacaksanız iyice 40-45 dakika kaynatmalısınız. Kaynatmak çok Önemlidir zira Kaynadıkça fazla suyu buharlaşır.
Kaynayan sütü isterseniz cam bir kaba alarak ılımasını bekleyin. Ilıklığı kuş parmağınızı batırdığınızda sıcaklığı hissedeceğiniz ama elinizi yaklamayacak sıcaklıkta olmalıdır.
Mayanıza az miktarda ılıtılmış sütten katarak iyice karıştırın,mayanında ılımasını sağlayın.
Sütü uygun seçtiğiniz bir tencereye alarak uygun sıcaklıktaki bir yerde konumlandırın.
Hazırladığınız mayayı tencereye karıştırarak boşaltın.
Tencerenizi sıcak tutması için kalın bezlerle sarın.
Ortalama 3 veya 3.5 saate mayalanma tamamlanacaktır.
Tencereye baktığınızda kaymak tabakasının üzerinde birikmiş su gÖrürseniz bunu uygun bir kaşık veya temiz bir beze emdirerek çekin ki yoğurdunuz ekşimesin.
Daha sonra yoğurdunuzu ağzı açık bir şekilde buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
3 litre inek sütünü mayalarken, genellikle 2-3 yemek kaşığı (yaklaşık 30-45 gram) kaliteli, taze yoğurt kullanılır. Hazır maya kullanacaksanız, paketin üzerinde belirtilen miktarı takip edin, ancak genellikle 3 litre süt için 1-2 gram arası bir maya yeterli olacaktır. Yoğurt mayası olarak, aktif kültür içeren ve son kullanma tarihi geçmemiş, güvenilir bir yoğurt tercih etmelisiniz. Yoğurdunuzun daha önce başka bir yoğurttan mayalandığından emin olmak, mayalama sürecinin başarısını artırır. Sütü ısıttıktan sonra ılıkken (yaklaşık 45°C), mayayı ekleyip iyice karıştırın ve sütün mayalanması için uygun bir sıcaklıkta (genellikle ortalama oda sıcaklığında) tutarak, üzerini örtün. Yoğurdun katılaşması için genellikle 4-12 saat arası bir süreye ihtiyacı vardır. Yağlı bir yoğurt elde etmek için Jersey türü İnek sütlerini tercih edebilir veya süte Manda sütü, Keçi, Koyun sütünü karıştırabilirsiniz.
- 3 Litre Süt (İnek sütü 🐄)
- 1 Gram Yoğurt Mayası (Hazır maya 🍶 veya 3 çorba kaşığı yoğurt)
Bu Yemek Tarifinde Kullanılan Malzemelerin Tahmini Beslenme Değerleri
Porsiyon 12
- Bir Porsiyon İçin Miktar
- Kalori 150kcal
- Yağdan Kalori 72kcal
- % Günlük Değer *
- Toplam Yağ 8g13%
- Doymuş Yağ 5g25%
- Doymamış yağ 2g
- Kolesterol 30mg10%
- Sodyum 100mg5%
- Potasyum 380mg11%
- Toplam Karbonhidrat 11g4%
- Şekerler 11g
- Protein 8g16%
- A Vitamini 300 IU
- Kalsiyum 300 mg
- Folat 5 mcg
- B12 Vitamini 1 mcg
- Fosfor 233 mg
- Magnezyum 24 mmol
* Günlük yüzde değerleri 2.000 kalorilik bir diyete göredir. Günlük değeriniz, kalori ihtiyaçlarınıza bağlı olarak daha yüksek veya daha düşük olabilir.
Not
Yoğurdunuza ekstra bir lezzet katmak için, mayalama aşamasından önce sütünüze vanilya özü veya meyve parçaları ekleyebilirsiniz. Yoğurdun probiyotik değerini artırmak için, mayalama sürecini uzatabilirsiniz. Ancak, bu süreci fazla uzatmak yoğurdun tadını acılaştırabilir veya ekşitebilir.
Anahtar Sözcükler: yoğurt yapımı, süt mayalanması, probiyotik,
Bu tarifi yaptınız mı?
Yeni tarifler keşfetmenin zamanı geldi! 🍽✨ Bu lezzet dolu tarifi deneyin ve sofralarınızı şenlendirin. #LezzetAvcısı #SofraSanatı #YemekZamanı
Instagram 'da @yytarifleri 'i etiketleyin ve #YemekZamanı hashtag 'ini etiketleyin, böylece tüm tariflerinizi görebiliriz.
YYT ile Lezzet Yolculuğuna Çıkın, Sofranızın Yıldızı Olacak Tarif!
Keşfetmeniz gereken yeni bir lezzetle tanışın! Bu yemek tarifi, damak zevkinize hitap edecek, aileniz ve arkadaşlarınızla paylaşmaktan keyif alacağınız bir deneyim sunacak. Sofranızın yıldızı olmaya aday bu tarif ile göze ve de damağa hitap edeceksiniz.
Bu tarifi pinleyin ve takipçilerinizle paylaşın.