Ana yemek olarak sunabileceğiniz sağlıklı ve Akdeniz mutfağından benzersiz tadıyla barbunya balığı ızgara tarifi, rezene ve kekik gibi taze otların aromasıyla zenginleşen ve kolay hazırlanışıyla da her sofranın yıldızı olacak gibi görünüyor.
Denizlerimizin bu tatlı ve romantik balığı genellikle Ege ve Akdeniz’de bulunur.
Yerli bir balık türü olan barbunya sıcak ve ılık denizlerin kıyıya yakın olan kumlu ve çamurlu diplerinde, az olmakla beraber kayalık yerlerde yaşar.
Genelde 17 ila 20 cm arasında olup nadiren 40 cm’ye kadar çıkar.
Kaya Barbunyası, Kum barbunyası, Ot barbunyası ve Paşa barbunu diye dört çeşidi vardır.
Bunların içinde en makbulu kaya barbunyasıdır. Sırtı kırmızı ve karın kısmı beyaz olan kaya barbununun sırtında hiç gri leke bulunmaz.
Kum ve ot barbunyasında ise sırt gri ile kırmızı renklerin alacası halindedir. Paşa barbununun her iki yanında, çeneden kuyruğa doğru sarı bir şerit bulunur. Tekir ile çok karıştırılan bu balığın en lezzetli zamanı Temmuz ile Ekim ayları arasıdır.
Bu süre zarfında tavası, ızgarası ve kağıtta kebabı çok güzel olur.
Tekirden en büyük farklılığı kafasının daha uzun oluşudur. Tekirin kafası küttür ve çene altında iki adet sakalı bulunur.
Bu lezzetli ve besleyici ızgara tarifini, kullanacağınız ekipmanları, malzemeleri ve miktarlarını, hazırlık aşamalarını ve yeni yemek tarifleri editörünün kendine özgün anlatımıyla adım adım uygulanmasını sizlerle paylaşıyoruz.
Ayrıca, Barbunya Balığı Izgarası malzemelerinin sağladığı tahmini ve 1 porsiyon için ortalama besin değerleri ve dikkate almanız gereken öneriler hakkında da kısa bilgiler veriyoruz. Yemekten alacağınız tadı arttırmak için her zaman taze malzemeler kullanın.
Evde yemek pişirmek ve yeni yemek tarifleri denemek, birçok avantaj sunarak sizin için sağlıklı beslenmenin temel bir parçası olur.
Restoranlarda veya dışarıda diğer ortamlarda sıklıkla yemek yemek genellikle daha fazla yağ, tuz ve şeker içeren yiyecekleri tüketmek demek olabilir.
Ancak evde yemek pişirirken, malzemeleri kendiniz seçebilir ve kendiniz ve sevdikleriniz için daha sağlıklı yiyecekler hazırlayabilirsiniz. Mesela taze mevsim sebzeleri ile, tam tahıllı unlarla ve çeşitli doğal protein kaynaklarıyla dengeli bir öğün hazırlayabilirsiniz. Böylece vücut sağlığınız için ihtiyaç duyduğuğunuz besinleri tüketirken, aynı zamanda da sağlıklı bir beslenme alışkanlığı geliştirebilirsiniz.
Porsiyon 4
* Günlük yüzde değerleri 2.000 kalorilik bir diyete göredir. Günlük değeriniz, kalori ihtiyaçlarınıza bağlı olarak daha yüksek veya daha düşük olabilir.
Bu tarifi daha da zenginleştirmek için, yanında yeşil salata veya ızgara sebzeler servis edebilirsiniz.
Ayriyeten, balıkların yanına hazırlayacağınız bir rezene salatası, özellikle rezene ve limonun ferahlatan etkisiyle, sofranızı tamamlayıcı olacaktır.