Sağlığımız için gerekli Madensel Maddeler
- Porsiyon ----
- Hazırlaması ----
- Pişirme Şekli ----
- Pişirme Süresi ----
- Kalori (kcal) 000
- Türü Normal
Vücut yapısında bulunması ve çeşitli vücut olaylarında hayatî rol oynamaları dolayısıyla vücudun madensel maddelere de ihtiyacı vardır.
Sayıları hayli fazla olan bu maddelerin bir kısmı besinlerle kolaylıkla sağlanır.
Birkaç tanesi gerekli miktar alınmazsa beslenme problemleri yaratır.
Bunlar: Kalsiyum, demir ve iyottur.
Kalsiyum: Vücutta en fazla bulunan ve kemiklerin % 99'unu teşkil eden mineraldir. Bunun için kemik ve diş sistemi, kasların çalışması, kanın pıhtılaşması, sinirlerin ve kalbin düzenli çalışması için gereklidir. Kalsiyum en çok süt ve mamulleriyle yeşil yapraklı sebze ve bir kısım meyvelerde bulunur. Bu yiyeceklerin her gün yeterli miktarda yenilmesiyle vücuda gerekli kalsiyum alınmış olur.
Demir: Noksanlığı kansızlık (anemi) ile kendini gösterir. Yiyeceklerimizdeki demirin çok az kısmı emilerek kana karışmaktadır. Demir, kan ve doku hücrelerinin yapılması için gereklidir.
Demirce zengin yiyecekler : Yağsız et, bilhassa karaciğer, kalp, böbrek, midye, yumurta sarısı, yeşil ve sarı sebzeler, hububat, patates, kuru meyve ve baklagillerdir.
İyot: İyot da vücut için en gerekli bir madensel maddedir.
Büyüme ve zihnî gelişmede büyük rol oynar. Guatr hastalığını önlemesi bakımından önemlidir. Balıklar ve diğer deniz hayvanları, tuzlar, önemli iyot bileşikleridir.
Su : Beslenmemizde su da çok önemlidir. Su, yiyeceklerin sindiriminde, vücut ısısını düzene koymada, artık maddelerin dışarı atılması için gereklidir. Suyu, içecek, sebze ve meyvelerle, meşrubat vb. ile kolaylıkla temin ederiz.